2019. szeptember 11.
Hangvilla nagyterem
2019. szeptember 11.

A 2018-as premier előtti vetítés után idén szeptember 11-én ismét Veszprémben a számos rangos nemzetközi filmfesztivált megjárt „Hannah- a buddhizmus útja Nyugatra” című dokumentumfilm.

Ezúttal a Hangvilla nagytermében, széles vásznon élvezhető a kritikusok által is elismert (ARPA Filmfesztivál közönségdíjas) alkotás.

JB SPINS
„Erősen ajánlott.”

Moviefied
„Napjaink legjobb dokumentumfilmje.”

VILLAGE VOICE
„A film maga a gyönyör – részegítő drágakövek, kárpitok, templomok és szobrok.”
Jill Lynne – Huffington Post


„E film nagyszerű találékonysággal nyűgözte le a nézőközönséget, és elvezette őket az elragadtatástól a könnyekig.”

Szádecky-Kardoss Klára – Filmtekercs
„Arra tette fel az életét, hogy az általa tapasztalt boldogságot és békességet átadhassa másoknak és eszerint cselekedett az utolsó pillanatig. Ritka az ennyire erős és motiváló női portré”


Leírás
A film központi témája egy egyedülálló és inspiráló szerelmi történet, Hannah és Ole története, akik 1968-ban első nyugati tanítványai lettek Őszentsége a 16. Karmapának, majd töretlen odaadásukkal lehetővé tették, hogy a buddhizmus Nyugatra érkezzen. Vászonra viszi egy nagyszerű asszony életútját egy forrongó világ színterén: elkísérjük Európából és Észak-Amerikából a közép-európai kommunizmus bukásán keresztül a dél-amerikai gerillák általi elrablásukig. Szembesülünk a kérdéssel, szabad-e szentként kezelni valamit, csak azért, mert tibeti, és megtapasztaljuk, hogyan tud a tetteinkben megnyilvánuló buddhista szabadságvágy válasz lenni a világ aktuális kérdéseire.
Az alkotók bejárták Indiát, Nepált, a Távol-Keletet és Európát azért, hogy interjúkat készítsenek, valamint rekonstrukciókon keresztül hozzanak létre egy élő dokumentumfilmet, amely Hannah és Ole több mint 35 éves aktivitását mutatja be. Ám mindenekelőtt annak a nőnek az erejét és inspirációját szeretnék átadni, aki egyedülálló volt abban, amit elért, és abban, ahogyan élt.
A film magyar vonatkozása egyrészt a Nydahl-házaspár alapította magyarországi buddhista centrumok, másrészt a film rendezője, az erdélyi származású Kessler-György Márta, aki a kilencvenes években találkozott Hannah-val Magyarországon.

További információk és vetítések:

https://www.facebook.com/hannah.magyarorszag/
http://www.hannahthefilm.com/hu

Jegyár: 1.500 Ft.

Időpont: 2019. szeptember 11., 19 óra, Nagyterem

Jegyvásárlás:
https://hangvilla.jegy.hu/program/hannah-a-buddhizmus-utja-nyugatra-107770/586858?fbclid=IwAR2WAFvE-zEZEtHB2ClZNS0OhuHyt0IoLWuy-PZR6Qjylu7tiiA0VwtYw2k

- - - -
Hannah - A buddhizmus útja Nyugatra
dán-angol-magyar történelmi-életrajzi dokumentumfilm, 90'

Rendező: György-Kessler Márta, producer: Adam Penny, operatőr: Guy Nisbett, vágók: Simon Barker, Hamish Lyons
Gyártó: Connected Pictures
Forgalmazó: Tibet Európa Alapítvány

Magyar nyelvű média-megjelenések a filmről:

Interjú Kessler-György Mártával, a Hannah című film rendezőjével:
https://www.filmtekercs.hu/interju/interju-kessler-gyorgy-martaval

Az Origo cikke:
https://www.origo.hu/filmklub/20180508-hannah-a-buddhizmus-utja-nyugatra-dokumentumfilm.html

Az Echo Tv riportja a Kultúrklubban:
https://www.youtube.com/watch?v=DXsbkrR4Osg