Új kihívás terjed a közösségi médiában, a mindössze a szórakozást szolgáló #10YearsChallenge-el vagy az egyik oldalon épp károkat okozó Ice Bucket Challenge-el szemben ez azonban végre minden szempontból jó ügyet szolgál: nem mást, minthogy tisztítsuk meg a környezetünket a felesleges szeméttől.

A #TrashChallenge lényege, hogy keress egy hulladékkal szennyezett területet - például tengerpartot, erdőt, mezőt, árokpartot -, majd miután készítettél egy fotót magadról a helyszínen, szedd össze a szemetet, és így, a megtisztított területtel is pózolj, majd oszd meg valamelyik közösségi média felületen.

UID15524870813540520668R6kv9fwhn2date3x1.png

A kihívás eddig leginkább az ázsiai országokban és az unatkozó fiatalok körében hódít, de kezd egyre nagyobb teret nyerni magának. Remélhetőleg tényleg lesz olyan sikeres, mint a 10 éves kihívás, hiszen ha valaki csak a coolságfaktor miatt nevez be, már akkor is jót cselekszik. Évek óta hangos az internet attól, hogyan tesszük tönkre az élővilágot a felelőtlenül eldobált hulladékokkal, a szavak azonban sokszor nem váltódnak tettekre. Pedig elengedhetetlenül fontos lenne, hogy túllássunk a saját igényeinken, és észrevegyük azt is, a bolygónknak mire van szüksége: például, hogy ő is levegőhöz jusson és ne kelljen tonnányi szeméthegyektől és káros anyagoktól fulladoznia.

UID15524870913739540577R1bj69wyxsp2t83ec.jpg

Úgy látszik, önmagában a figyelmeztetés, a nagyon is közeli jövő (vagy sok esetben már a jelen) veszélyire való felhívás nem elég, a trendi csomagolás viszont hatásos lehet. Ha így van, amíg az üzenet célba talál és sikerül egy kicsit előrébb lépnünk, ám legyen.

Persze az igazi coolság az lenne, ha nemcsak egy éppen népszerű hashtag miatt kezdenénk el tavaszi nagytakarítást végezni a természetben, hanem a mindennapokban is, kihívásoktól függetlenül odafigyelnénk a környezetünkre.

UID15524871030123670101Rcyrt5bjn8xahwv93.jpg

Addig is, irány a természet, akár csatlakozva a jövő héten kezdődő TeSzedd! akcióhoz, és mutassátok meg, ti milyen jól tisztítjátok meg a szemetes területeket. Hátha ez a példa is ragadós lesz.